The Smoky Midnight Gang - Hooked

De stijlvolle hoes mag dan wel in zwart-wit zijn, de muziek van dit nonet is een uiterst kleurrijke cocktail van swing, jump, jive en blues. Hun troeven: een soulvolle blazerssectie, goede solisten (trompettist Hans Bossuyt in Wake Up This Morning!), twee zangeressen die voor het sensuele element zorgen en een uitegekiend repertoire van eigen nummers en covers waaronder een verrassende versie van Love Her Madly (The Doors). Aanknopingspunten reiken van Dr. John en Charles Brown tot Clarence Gatemouth Brown, Ninan Simone en Roy Brown. Vooral ook live een ervaring. Retro die perfect past in de huidige Radio Modern-rage en aanverwante Burlesque-happenings.

(Georges Tonla Briquet, 2013; Jazzmozaïek 2013-2, Jaargang 13, Nr. 2 - juni - juli - augustus 2013; The Smoky Midnight Gang - Hooked - Big Smile Records, p53)

The Smoky Midnight Gang - Hooked

In DJM 215 p.49-52 besteedden we aandacht aan deze Belgische rythm & blues en Jump 'n' jive band, die op het Breda Jazzfestival op de markt een spetterende show neerzette.Ik had verwacht dat Nederlandse jazzclubs deze band zeker zouden boeken, maar ik heb ze in Nederland nog niet gesignaleerd. In mijn optiek is dat een gemiste kans die jazzclubs en festivals zeker moeten inhalen. De band is absoluut geen eendagsvlieg en hun nieuwe cd is zojuist verschenen? Hans Verhelle, de drijvende kracht achter deze band, levert op deze cd vijf eigen composities, die alle in onvervalste jaren '40 stijl worden uitgevoerd en die stijl is ook voor rock&roll liefhebbers goed verteerbaar. Verder ook nummers van B.B.King Albert King en George Shearing! Een overtuigende rythmesectie, honkende saxen, sterke zang, een lekkere growltrompet en strak ensemblewerk. Een band die ook genoeg pit en show heeft om een jonger publiek te boeien en voor de swingliefhebbers ook een genoegen is en in een rythm & blues nummer plots een salsa ritme durft te leggen.Hoogtepunten in dit album vind ik zelf het instumentale Maddy Barry van Hans Verhelle. Verder zijn er natuurlijk knipoogjes naar Louis Jordan, zoals in Lady Of The Night ook een compositie van Verhelle! A Stroll In Paris heeft humor en een Pink Panther tune gehalte en dat is een compliment. In alle jump en swinggeweld wordt de cd afgewisseld met een slow bluesnummer en een zelfgeschreven ballad Baby I Need You. Het intrigerende Gearoge Shearing nuller I Found A New Boogie is een feature voor de pianist en bassist en is allesbehalve een gewone boogie. Helaas wordit niet aangegeven, wie hier de piano speelt, Wouter Debode of Stijn Wauters. Sterke uitvoering. Het extra niet vermelde trackje op het einde mag u zelf ontdekken. Deze cd wordt warm aanbevolen voor de swing en jump & jive liefhebbers en is in elk geval te bestellen via www.thesmokymidnightgang.be op Youtube is de zeer professioneel gemaakte videoclip te zien van het nummer Lady Of The Night.

(Ben Kragting jr, 2013; Doctor Jazz Magazine, Jaargang 51, Zomer 2013, DJM 221; The Smoky Midnight Gang - Hooked - Big Smile Records 2013-1, p84)

Gangsters met Smoky Midnight Gang beroeren Turkeyenhof.

In de tuin van Turkeyenhof kwam vrijdag 12 juli 2013 de Wevelgemse retro groep ‘Smoky Midnight Gang’ het talrijk opgekomen publiek entertainen. De groep kon jong en oud verbazen met Rhythm & bleus. Smokey Midnight Gang met hun Swing, Rhythm & Blues, Jump & Jive, Boogiewoogie waren weer helemaal terug van weggeweest.

De Smoky Midnight Gangsters zijn door de top. Al jaren interpreteren en bezingen ze de jaren “30, “40 en begin jaren “50. De periode waarin “mobsters“ à la Capone hoogtij vierden en rijk werden door de illegale handel in alcohol. De aanwezigen doken in het ruige nachtleven van de woelige jaren rond de tweede wereldoorlog en maakte kennis met de muzikale mafiosie en hun 2 danseressen. Eddy Gryson en Monica Van Brussel konden bij de ritmische muziek niet stil staan en begonnen samen de dansen. Het was weer een gezellig avond. In fotoalbums bij ´albums zomeractiviteiten` op deze site vind je een fotoreportage met enkele sfeerbeelden van deze muzikale avond. Na verloop van tijd worden de fotoboeken vervangen. Het kan dus zijn dat deze fotoreportage niet meer online staat.

(cattoir, 14 juli 2013, http://www.bredene-breed.be/)

At

Howdy,

Last night I had a gig in Belgium, and one of the bands there was 'The Smoky Midnight Gang'. I think you know them, but if not, you're bound to... It was a long time ago since I saw these guys, and I can tell you, I was deeply impressed!!! All seven are fantastic musicians, but above all: it’s a great band with a fantastic show. And then that piano player: his timing is fabulous and makes the sound complete. They must be more or less “unique” around the globe.

Just to let you know,

Best regards At

Visit At's website: www.crazyrecordhop.com

© Copyright - The Smoky Midnight Gang

Designed and Created by Simplifine BVBA