Met Loaded zijn The Smokey Midnight Gang reeds aan hun vierde cd toe. Deze groep rond Hans Verhelle, aka Big Smile Tony, timmert reeds vanaf 1994 aan de weg. De samenstelling van de groep is in de loop van de jaren wel eens gewijzigd maar wat de muzikanten steeds gemeen hadden zijn de nicknames die perfect zouden gepast hebben in een New Yorkse bar in de jaren dertig van de vorige eeuw. Naast Big Smile Tony spelen ook Jumpin’ Gerry (Tenor Sax), Hot Lips Rudy (Trompet), Low Down Phil (Gitaar), Sonny Steinway (pianio), Slappin’ Slim (bas) en Handy Heinz (drums) mee in The Smokey Midnight Gang. Deze samenstelling is perfect om Boogie Woogie, Swing, Rhythm & Blues of vroege Rock 'n’ Roll te spelen en dat doet The Gang bijgevolg ook.

Dat heeft hen tot op heden geen windeieren gelegd. Niet dat ze nu reeds stinkend rijk zijn maar hun wereld van optredens is wel groter dan het achterland van West-Vlaanderen. Over de jaren heen hebben ze vaak in het buitenland gespeeld en kent hun muziek daar grote bijval. Hun eerste cd „Live in de Slowclub Paris“ is trouwens in Parijs opgenomen maar dat had je waarschijnlijk al begrepen.

Ook in eigen land is hun muziek geliefd omdat die perfect is om de benen op los te slaan en om je even te wanen in de tijd van de drooglegging en Al Capone. Dit is meteen ook de inspiratiebron geworden voor hun nieuwste cd „Loaded“. Alle nummers op deze cd hebben op een of andere manier drank en alcohol als thema en de periode waaruit de muziek stamt situeert zich in de periode tussen de twee wereldoorlogen of zeker in de buurt daarvan. Het resultaat is een héél evenwichtige cd die kan inspireren om een partner vast te grijpen en te dansen maar die evengoed vanuit een luie zetel kan beluisterd worden. De muzikanten zijn namelijk stuk voor stuk klasse bakken die de nummers, meestal covers, prachtig vertolken zodat er ook op puur muzikaal vlak veel te beleven valt.

De cd opent met „Put Some Money In The Pot“, want inderdaad als er gedronken wil worden moet er wel eerst geld op tafel komen, en daarbij drukken de blazers al meteen hun stempel op het geluid. Vervolgens valt Hans Big Smile Verhelle in met zijn zangpartij en dat is meteen een tweede typerend aspect van het Smoky Midnight Gang geluid. De stem van Hans past perfect bij de sound uit de jaren 30 en 40 en je waant je echt in een rokerige nachtclub waar allerlei illegale dingen gebeuren. Wat het precies is, daar ben ik nog niet volledig uit maar qua geloofwaardigheid zit het alvast goed. De andere muzikanten vullen de overige gaatjes perfect op zodat het uiteindelijk resultaat een vol en warm geluid is.

Nu er geld in de pot zit kan er gedronken worden wat soms een „Juicy Head Baby“ van Eddie „Cleanhead" Vinson oplevert. Dit trage jazzy nummer werd reeds in 1945 geschreven en bezingt het doen en laten van een dame die „drinks whiskey like water and Gin like lemonade“. Tijdens die periode zijn er inderdaad voldoende nummers geschreven die over drank en aanverwanten handelen want op de cd „Loaded“ staat slechts één nummer dat geschreven is door Hans Verhelle en trompetist Rudy Reunes en dat is „Moonshine“.

Slechts één nummer moet de stem van Hans Verhelle ontberen en dat is „Spookie Woogie“ waarin de piano alle aandacht opeist in een rollende boogie woogie. Ook filosofische bedenkingen passeren de revue want over de vraag van Louis Jordan „What’s The Use Of Getting Sober“ (when you gonna get drunk again) kan lang gedebatteerd worden. Je krijgt eveneens goede raad aangereikt want Bullmoose Jackson adviseert ons beter geen „Sneaky Pete“ te bestellen omdat dit drankje ons al eens slecht kan bevallen en we dit misschien met de dood moeten bekopen.

Zo krijgen we zestien nummers aangeboden die doordrongen zijn van de alcohol. Het alom bekende „One Scotch, One Bourbon, One Beer“ sluit de cd af en als je dan nog nuchter bent, kan je de cd gerust nog eens afspelen zonder een kater te krijgen. In hun genre spelen The Smoky Midnight Gang mee in de eerste klasse competitie en zowel op het podium als in de cd-speler is er plezier te beleven met die bende.

© Copyright - The Smoky Midnight Gang

Designed and Created by Simplifine BVBA